2018-05-10

Het is droog gebleven vannacht. Om vijf uur wakker door een uitgebreid vogelconcert. Mensen maken veel lawaai, maar die vogels kunnen er ook wat van. Na geluisterd te hebben, heb ik me toch maar nog even omgedraaid. Het is bewolkt en koud zeker in vergelijking met de afgelopen week. Om half acht er toch maar uit. Ik krijg koffie van een campinggast waar ik gisteren mee heb zitten praten. Heerlijk hoef ik het niet zelf te maken. Om 9 uur op pad. Klimmen naar 200 meter en ik ben opgewarmd en op de route. Het gaat hoog langs de dalwand en van tijd tot tijd heb ik spectaculaire uitzichten over de Rijn. Onderweg krijg ik uitleg over de plekken waar de ijzertijd mensen woonden. Uitstulpingen uit het gebergte. Aan drie kanten loodrechte hellingen en aan de vierde kant bouwden ze wallen met pallisades en grachten, waarachter ze zich konden terugtrekken in geval van gevaar. Een tijdje later een hele uitleg over een basaltgroeve uit de Romeinse tijd zo’n 150 na Christus. Ik ben nu in de vulkanische Eifel aangeland. Onderweg steeds uitleg over hoe ze te werk gingen compleet met voorbeelden in echte steen. Ik zal maar in het midden laten of dat authentiek is of voor educatieve doeleinden is nagemaakt. Het verhaal is wel interressant. Na een tijd over de hoogvlakte nu met gerst en koolzaad in bloei daal ik weer af naar de rijn. Grappig hier geen wijnstok meer te zien.

Ik kom in Andernach langs een Jakobsweg en lees dat er een pelgrimsovernachting is aldaar. Dat is kat in het bakkie voor mij. Het hoort bij een ziekenhuis en is een mooie kamer voor 2 personen met douche en wc voor €15. Er is helaas niemand anders, jammer ik zou wel weer eens een pelgrim in het wild willen zien.

Tot morgen.